Nu är det jul igen och nu är det jul igen..

Det är inte långt kvar till jul nu, och till julen måste man ju ha lite gottsaker.
Vad sägs som lite glögg kanske? Egen hemma gjord smakar ju alltid bäst!

Hemlagad rödvinsglögg (ca 1 liter)

1 flaska rödvin
2 kanelstänger
10–12 kryddnejlikor
10–12 kardemummakärnor
1/2 dl strösocker
1 dl vatten
1 dl brännvin eller vodka

1.
Lägg kanel, nejlikor och kardemummakärnor i en kastrull. Häll över vatten.
2. Koka upp blandningen. Sänk temperaturen så att vattnet sjuder.
3. Häll i socker och rör runt tills sockret har löst upp sig. Låt puttra i 5–6 minuter.
4. Sila bort kanel, kardemumma och nejlikor och du har en färdig lag.
5. Blanda lagen och vinet och värm tills det nästan kokar.
6. Ta bort kastrullen från spisen
7. Blanda i en deciliter brännvin/vodka om du vill ha en starkare glögg.
8. Serveras glöggen riktigt varm tillsammans med russin och mandel


Det där ser ju bara FÖR gott ut!

Eller så kanske ni vill ha lite knäck?

Knäck (ca 70 st):

2 dl vispgrädde
2 dl socker
2 dl ljus sirap
1 dl skållad, hackad mandel

Tillagning på spisen:

1. Skålla och hacka mandeln. Placera ut knäckformarna på en plåt eller bricka.
2. Häll grädde, socker och sirap i en kastrull. Koka utan lock på medelvärme i 15-30 min. För att kolla om knäcken är klar så gör man ett kulprov (se beskrivning här under)
3. Häll i den hackade mandeln. Fyll i smeten i knäckformarna. Använd gärna gräddförpackningen eller en ursköljd mjölkförpackning för att enkelt kunna hälla upp smeten i knäckformarna. Om smeten blir för seg innan du hunnit fylla formarna är det bara att värma upp smeten igen (enklast är att sätta in gräddförpackningen några sekunder i micron). Ställ knäcken att svalna i kylskåp eller på balkong. Förvara svalt i en burk med tätslutande lock. Lägg smörpapper mellan lagren så klibbar knäcken inte ihop.

Gör kulprov så här: Häll kallt vatten i en liten skål eller kopp. Droppa i lite av knäcksmeten. När du kan forma till en kula är smeten klar.


MUMS!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0